Welkom op de website van toerclub Walcheren !


Oei! Nieuwsbericht Zeeuwsekust

Begin forum > Mountainbiken > Oei! Nieuwsbericht Zeeuwsekust 
Tom  Louwerse

Auteur: Tom Louwerse
supervisor forum
Aantal berichten: 90
22-03-2021 | Oei! Nieuwsbericht Zeeuwsekust
Een waarschuwing van MTB vereniging Zeeuwsekust:

"Beste leden, volgers,
We zitten nu al een tijd met Covid-19 om ons heen en er word ook van ons verwacht om naar deze regels te leven. Jullie hebben vast ook via verschillende kanalen gelezen en gezien over het toenemend aantal bezoekers in de natuurgebieden. Dit is heel erg toegenomen door diverse gebruikers: wandelaars/hardlopers/mountainbikers/ruiters,etc. want buitensporten is nu de beste oplossing om even aan die regels te ontsnappen.
Maar wat ook is toegenomen is de verkoop op mountainbikes en dat betekend ook het aantal gebruikers. De één is goed voorbereid en de ander veel minder, de één met ervaring en de ander die ziet wel. Kortom het is druk......... Nu gelden er voor mountainbikers zeer zeker regels en die worden de laatste maanden bewust/onbewust genegeerd. En hierop zijn we de laatste weken (soms) met harde woorden op gewezen! Deze harde woorden kwamen van andere natuur gebruikers en van diverse instanties, hieronder een uitleg.
Duinen Valkenisse-Zoutelande:
Met recht een heel mooi stuk om over te mountainbiken en ook door iedereen een geliefd stuk van de route. Voor dit stuk van de route hebben we heel veel werk moeten verzetten en gesprekken moeten voeren. Vooral waarom wij vinden dat mountainbikers daar wel overheen kunnen in combinatie met andere gebruikers. Er werd door ons en het Waterschap Scheldestromen een pilot opgezet, gebruikers worden geïnformeerd via borden en waarschuwingsborden werden geplaatst. Het eerste jaar ging verrassend goed en we kregen complimenten, het tweede jaar kwamen er wel wat klachten maar die hebben we geprobeerd op te lossen, nu het derde jaar...... De klachten reizen de pan uit en we zullen gelijk eerlijk zijn: het Waterschap Scheldestromen is van plan om dit stuk van de route voor ons heel snel af te sluiten!
Een opsomming van wat klachten:
- Hard rijden in de afdalingen (af te lezen op STRAVA)
- Op drukke zomerse dagen daar toch blijven rijden
- Met meer dan 2 personen rijden (groepen van 6+ komen regelmatig voor)
- Bij tegemoet komende andere gebruikers gewoon naast elkaar blijven rijden
- Andere routes creëren dan die er zijn
- Hard schreeuwen als er fietsers aankomen en er langs willen (i.p.v. even inhouden,
een belletje en een vriendelijk “goedendag”)
Naar aanleiding van deze klachten hebben we zelf ook buiten gekeken en geconstateerd dat bovenstaande wel eens voorkomt. We hebben binnenkort een gesprek met het Waterschap Scheldestromen, de gemeente Veere en Staatsbosbeheer maar wij vermoeden al wat er gaat gebeuren. Kunnen we dit nog tegen houden? Wij niet maar het gedrag van sommige mountainbikers moet wel veranderen en zelfs die van sommige groepen mountainbikers.
Het gebruik van de route paden:
Een mountainbike route is uitgezet met routepalen en daarop het bloso teken, 2 rondjes en een driehoek op kleur van de route. Natuurlijk zijn er andere paden op Walcheren interessanter maar deze zijn met een reden door de beherende instanties niet opgenomen in de route. Afgelopen 5 jaar hebben we geprobeerd toch een zo aantrekkelijk mogelijke route uit te zetten. Op vele delen van de route is Staatsbosbeheer de eigenaar en zijn ook in hun gebieden de geldende mountainbike regels van kracht. Ook deze instantie, die altijd heel
goed met ons samenwerkt en denkt, heeft nu aan de bel getrokken. Het regent klachten over mountainbikers die geen gebruik maken van de officieel uitgezette paden.
Een opsomming van wat klachten:
- De wandelpaden rondom de Kreek in Westkapelle zijn op zondag een racebaan voor groepen mountainbikers
- Wandelaars krijgen een grote mond als men aangesproken word
- Herkenbare groepen (vaak dezelfde)
- Het rijden op wandelpaden kriskras door het Veerse bos
- Hekken rondom de Staatsbosbeheer camping bij Veere worden opengebroken
Nu voel ik gelijk heel veel mensen zuchten bij het lezen van bovenstaande, wij moesten dit ook toen we dit te horen kregen. We kregen ook heel vaak het Be Nice Say Hi toegestuurd via de media, inderdaad zo zou het wel moeten zijn. En gelukkig zijn er nog wel heel veel mountainbikers die rekening houden met andere gebruikers, zich netjes houden aan de gedragsregels en genieten van het fietsen. Nu kunnen we ook wel gaan wijzen naar andere gebruikers die zich niet aan de voor hun geldende regels houden (loslopende honden op plekken waar het niet mag, mensen die expres niet opzij gaan, paarden(poep) op onze paden, wandelaars op onze paden enzovoort), maar we houden het liever bij onszelf.
“een ander kan je niet veranderen, wel jezelf”
Helaas is dit dus de harde waarheid en gaan wij proberen om sluiting van delen van de route te voorkomen. Zo vragen we jullie nog even geduld te hebben met het rijden van de Veerse route. Deze kan pas na de zomer in zijn geheel gereden worden. Als er nu al kriskras door het Veersebos gereden wordt bestaat de kans dat we daar straks helemaal niet meer mogen rijden. Het is misschien nog niet te laat. Daarom onze oproep aan jullie en jullie vrienden:
- Blijf aub op de routepaden
- Rem af bij tegenliggers en maak ruimte
- Pas je snelheid aan
- Spreek elkaar aan
- Rijd met niet meer personen dan momenteel is toegestaan
- BE NICE SAY HI
Genieten doen we met zijn allen maar verpest het niet voor de rest, mogen we op jullie steun rekenen?
Met vriendelijke groet,
MTB vereniging de Zeeuwse kust"

Blubs! Waar is d'r blubs?